Gender Stereotypes in Jewish-Bourgeois Cookbooks

Female Role Expectations between Acculturation and Distinction

Authors

  • Antonia Reck Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel

DOI:

https://doi.org/10.17169/ogj.2023.227

Keywords:

Care, Gender Hierarchy, Gender Role, Gender Stereotype, Judaism

Abstract

Cookbooks are not only companions to everyday life, offering advice on cooking and housework. In the 19th century and during the first quarter of the 20th century, both Jewish and non-Jewish cookbooks conveyed a wealth of female role expectations. They communicated an ideal type of 'the' Jewish-bourgeois housewife and thus influenced Jewish-female everyday lives and realities. On the basis of two Jewish-bourgeois cookbooks published between 1901 and 1921, these gender stereotypes are traced and their impact on the Jewish emancipation and liberalisation process is highlighted.

Author Biography

Antonia Reck, Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel

Antonia Reck holds a master’s degree in Comparative European Ethnology. Since October 2022, she has been working as a provenance researcher with the Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel. Antonia Reck has been employed as a research assistant with the Chair of Comparative European Ethnology and the Chair of Economic and Social History at the University of Regensburg.

References

Abusch-Magder, Ruth (2005): Kochbücher als Medien des Verbürgerlichungsprozesses. In: Heinsohn, Kirsten/Schüler-Springorum, Stefanie (Hg.): Deutschjüdische Geschichte als Geschlechtergeschichte. Studien zum 19. und 20. Jahrhundert. Göttingen: Wallstein, 159–176.

Alfermann, Dorothee (1996): Geschlechterrollen und geschlechtstypisches Verhalten. Stuttgart, Berlin, Köln: Kohlhammer.

Aschmann, Rahel (1835): Geprüftes Kochbuch für Israeliten. Nach vieljährigen Erfahrungen herausgegeben von Rahel Aschmann. Quedlinburg, Leipzig: Gottfried Basse.

Boyarin, Daniel (1997): Unheroic Conduct. The Rise of Heterosexuality and the Invention of the Jewish Man. Berkeley: University of California Press.

Butler, Judith (1990): Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge.

Czollek, Max (2020): Desintegriert Euch! 3. Auflage. München: btb.

Elsasser, Marie (1901): Ausführliches Kochbuch für die einfache und feine jüdische Küche. Unter Berücksichtigung aller ritueller Vorschriften in 3759 Rezepten verfaßt von Marie Elsasser. Frankfurt am Main: J. Kauffmann.

Falk, Annie (2016): Aufgeklärte Frauen – koschere Küche? In: Kotowski, Elke-Vera (Hg.): Salondamen und Frauenzimmer. Selbstemanzipation deutsch-jüdischer Frauen in zwei Jahrhunderten. Berlin, München, Boston: de Gruyter, 1–9. doi: 10.1515/9783110276633-002

Framke, Gisela (1988): Der Beruf der Jungfrau. In: Museum für Kunst- und Kulturgeschichte der Stadt Dortmund (Hg.): Beruf der Jungfrau. Henriette Davidis und bürgerliches Frauenverständnis im 19. Jahrhundert. Oberhausen: Graphium Press, 12–28.

Hahn, Hans Henning (2007): 12 Thesen zur historischen Stereotypenforschung. In: Hahn, Hans Henning/Mannová, Elena (Hg.): Nationale Wahrnehmungen und ihre Stereotypisierung. Beiträge zur historischen Stereotypenforschung. Frankfurt am Main, Bern, New York: Peter Lang, 15–24.

Jüdischer Frauenbund (Hg.) (1926): Kochbuch für die Jüdische Küche. Bearbeitet vom Israelitischen Frauenverein Düsseldorf, der Jüdischen Haushaltungsschule Frankfurt am Main und der Jüdischen Kochschule Berlin. Düsseldorf: Jonas & Münster.

Kaplan, Marion A. (2021): Portrait Bertha Pappenheim. https://www.bpb.de/themen/zeit-kulturgeschichte/geteilte-geschichte/340577/portrait-bertha-pappenheim/ (30.11.2023).

Kaplan, Marion A. (1997): Jüdisches Bürgertum. Frau, Familie und Identität im Kaiserreich. Hamburg: Dölling und Galitz.

Kaplan, Marion A./Dash Moore, Deborah (Hg.) (2011): Gender and Jewish History. Bloomington: Indiana University Press.

Lippmann, Walter (1922): Public Opinion. New York: Harcourt, Brace and Company.

Morgenstern, Lina (1888): Ein offenes Wort über das medizinische Studium der Frauen an Herrn Prof. Dr. W. Waldeyer. Berlin: Verlag der Deutschen Hausfrauen-Zeitung.

Nachama, Andreas/Homolka, Walter/Bomhoff, Hartmut (2018): Wer ist Jude? In: Nachama, Andreas/Homolka, Walter/Bomhoff, Hartmut: Basiswissen Judentum. Bonn: Bundeszentrale für Politische Bildung, 19–33.

Ott, Christine (2017): Identität geht durch den Magen. Mythen der Esskultur. Frankfurt am Main: S. Fischer.

Robertson, Ritchie (1998): Historicizing Weininger. The Nineteenth-Century German Image of the Feminized Jew. In: Cheyette, Bryan/Marcus, Laura (Hg.): Modernity, Culture and the Jew. Stanford: Stanford University Press, 23–39.

Rolshoven, Johanna (2022): Abschließende Podiumsdiskussion des 43. Kongresses der Deutschen Gesellschaft für Empirische Kulturwissenschaft zum Thema „Zeit. Zur Temporalität von Kultur“ am 07.04.2022.

Schmelz, Usiel O. (1989): Die demographische Entwicklung der Juden in Deutschland von der Mitte des 19. Jahrhunderts bis 1933. In: Leo Baeck Institut Bulletin 83, 15–62.

Schüler-Springorum, Stefanie (2014): Geschlecht und Differenz. Paderborn: Ferdinand Schöningh. doi: 10.30965/9783657771318

Steiner, Barbara (2022): Konvertit*innen, Vaterjuden* und jüdische Identität. In: Bundeszentrale für Politische Bildung (Hg.): Jüdisches Leben in Deutschland. Bonn: Bundeszentrale für Politische Bildung, 173–182.

Steinke, Ronen (2020): Antisemitismus in der Sprache. Warum es auf die Wortwahl ankommt. Berlin: Dudenverlag.

Stoltz, Joseph (1815): Kochbuch für Israeliten, oder praktische Anweisung, wie man nach den jüdischen Religions-Grundsätzen alle Gattungen der feinsten Speisen kauscher bereitet. Verfasst von Joseph Stolz, Großherzoglich Badischer Mundkoch. Karlsruhe: Verlag der C. F. Müllerschen Buchhandlung.

taz (2013): Die letzten Pandabären. Ausstellung im Jüdischen Museum Berlin. https://taz.de/Ausstellung-im-Juedischen-Museum-Berlin/!5070631 (28.04.2022).

Thiele, Martina (2015): Medien und Stereotype. Konturen eines Forschungsfeldes. Bielefeld: Transkript. doi: 10.1515/9783839427248

van Cleef, Henny (1921): Die Israelitische Küche. Kochbuch für das Israelitische Haus von Henny van Cleef. 6. Auflage. Leipzig: M. W. Kaufmann.

von Seltmann, Uwe (2021): Wir sind da! 1700 Jahre jüdisches Leben in Deutschland. Erlangen: homunculus.

Wallach-Faller, Marianne (2000): Die Frau im Tallit. Judentum feministisch gelesen. Zürich: Chronos.

Ziehe, Irene (1995): Ratgeber und Lehrkochbücher. In: Verk, Sabine (Hg.): Geschmacksache. Kochbücher aus dem Museum für Volkskunde. Berlin: Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, 13–16.

Decorative cover image

Downloads

Published

2023-12-04

How to Cite

Reck, A. (2023). Gender Stereotypes in Jewish-Bourgeois Cookbooks: Female Role Expectations between Acculturation and Distinction. Open Gender Journal, 7. https://doi.org/10.17169/ogj.2023.227

Issue

Section

Research Articles

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.